Sosyal Medya

Makale

Bir Başbakan’ın çığlığı

Türkiye’nin BaÅŸbakanı, Londra’dan, Batı dünyasının hani neredeyse merkezinden insanlığın taa kalbine sesleniyor. Onun cümlelerini okuyunca “Ben ne diyebilirim ki!” dedim kendi kendime. YüreÄŸini koymuÅŸ ortaya ve kalp taşıyan her insanın tereddütsüz imzalayacağı sözler çıkmış önünüze. Onları duymuÅŸ, okumuÅŸsunuzdur. Bir de benim sütunumdan okuyun ve Türkiye olarak böyle bir söylemle insanlığın önüne çıkabildiÄŸimiz için gururlanın. Ä°ÅŸte o sözlerden sadece bir demet:

“Bu toplantı sadece Suriye’yi ve bölgeyi deÄŸil, insani vicdanı da destekleme toplantısıdır. BaÅŸarısız olunması halinde gelecek nesil bunu Suriye’nin ve bölgenin deÄŸil, insanlığın bir baÅŸarısızlığı olarak görecektir. Sabah Türkiye’den ayrılırken önüme bir rapor geldi. Åžu anda önümdeki metni okumuyorum ve sizin kalplerinize hitap ediyorum. Halep’teki hava saldırılarından dolayı, 10 bin yeni sığınmacı Türkiye sınırının önünde beklemektedir. Halep’in kuzeyindeki kamplarda bulunan 60-70 bin kiÅŸi Türkiye’ye doÄŸru hareket ediyor. Åžu anda benim kalbim ülkemin sınırında. Suriye’den gelenlerin nasıl ve nelere yerleÅŸtirmeliyiz, bunu
düşünüyorum.” 

“Halep’te 300 bin kiÅŸi Türkiye’ye geçmeyi bekliyor. Dürüst olmalıyız. BeÅŸ yıl içinde Türkiye’ye göçen sığınmacılar rejimin ya da rejim destekli yabancı güçlerin bombardımanından kaçarak Türkiye’ye giriÅŸ yaptı. Acımasız bir terör örgütü DAEÅž ortaya çıktı. Bugün insanlığa karşı iki düşman vardır: Esed rejimi ve DAEÅž terörizmi. SavaÅŸ suçu iÅŸleyenlere karşı omuz omuza durmalıyız. Bana veya Suriye halkına kim Madaya kuÅŸatmasının mantığını anlatabilir? Sığınmacıların sorunlarını konuÅŸmalıyız ancak Suriye krizinin köklerine inmeyi de ihmal etmemeliyiz.

“2. Dünya Savaşı’ndan sonra en büyük insani kriz yaÅŸanıyor. Ankara’da dün bir hastaneyi ziyaret ettim. Bu hastanenin yoÄŸun bakımında biri kız, ikisi erkek üç Suriyeli çocukla karşılaÅŸtım. Kuzey Halep ve Latakya’da geçen haftaki bombalamalarda tüm vücutları yanmıştı. Yandaki odada bir Türk erkek çocuÄŸu vardı. Bu çocuÄŸun da yüzü Türkiye’de gerçekleÅŸen bir terör saldırısında yanmıştı. Bu çocukların kaderi aynı. Küçük kız bana baktı ve yüzünde hiçbir ifade yoktu. Çünkü yüzü yanmıştı. Hava bombardımanından önceki güzel yüzünü hayal etmeye çalıştım. Bir baba, dede, kız çocuÄŸu babası olarak bununla karşılaÅŸmak benim için çok zor.

“Türkiye’de 2.5 milyon Suriyeli sığınmacı bulunuyor. Bu istatistiki bilgiye göre Türkiye, dünyada en fazla sığınmacıya ev sahipliÄŸi yapan ülke durumunda.

“700 bin kadar okul çocuÄŸu var, 300 bin kadarı eÄŸitim alıyor. Geriye kalan hepsine eÄŸitim saÄŸlamak istiyoruz. 250 binden fazla Suriyeli kamplarda, üç katından daha fazlası ÅŸehirlerde. Türkiye’de Suriyeli sığınmacı olmayan ÅŸehir yok. Kilis kentinde sadece yüzde 40 oranında Türk vatandaşı yaşıyor, geriye kalanı Suriyeli sığınmacı. Bunun ülkemizde yarattığı sosyal ve ekonomik zorlukları tahmin edebilirsiniz.”

“Sadece kamplarda olanlar için Türkiye 10 milyar dolar harcadı. Bazı hesaplamalara göre diÄŸer ÅŸehirlerdeki sığınmacılar için 20 milyar dolar ek masraf, sosyal ve ekonomik maliyet söz konusu.

“BeÅŸ yıllık kriz döneminde Türkiye’de hiç sığınmacı, Suriyeli, Arap, göç karşıtı protesto gerçekleÅŸmedi. Milletimle gurur duyuyorum. Biz evlerimizi açtık, okullarımızı, üniversitelerimizi, hastanelerimizi açtık. Bugün Türkiye’de Suriyeli kimlik kartı olan bir kiÅŸi üniversiteye gidebiliyor, her hastaneden saÄŸlık hizmeti alabiliyor. GeçtiÄŸimiz hafta kabinede bir karar aldık, Suriyelilerin Türkiye’de çalışmalarının önünü açtık. Onlar bizim vatandaÅŸlarımız olmayabilir ancak kardeÅŸlerimiz, çocuklarımız, torunlarımız. Biz onları yalnız bırakmayacağız.

“Madaya’da ve Halep’te insani yardımı engelleyen her kiÅŸi insanlığa karşı suç iÅŸliyor. Åžu an Madaya kuÅŸatmasında insanların içecek suyu, yiyecek yemeÄŸi yok, oradakiler çim bulduklarında çimle besleniyorlar.”

İşte bu. 21 yüzyılda birileri vahşete imza atıyor, birileri acılar karşısında vurdumduymazlığa oynuyor ve Türkiye, bizim milletimiz insanlığın sesini haykırıyor. İyi ki varsın Türkiye.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.